vrijdag 15 juli 2011

Sparen op een spaarrekening

Wanneer je besluit te gaan sparen, zet je geld weg voor later. Het kan immers zomaar zo zijn dat je later in je leven ineens geld nodig hebt. Het is fijn om in zo’n geval een aardig appeltje voor de dorst te hebben gespaard. Banken spelen handig in op de vraag van spaarders en geven diverse spaarvormen uit. We zullen er een aantal omschrijven.

Sparen op een spaarrekening
Op een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden kun je altijd geld storten en spaargeld opnemen. Zit je even krap bij kas, dan kun je meteen bij je geld. Spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden zijn vaak gratis. Je betaalt bij het inleggen en opnemen geen kosten. Daar staat tegenover dat de rente soms iets lager is dan op andere spaarrekeningen.

Bonussparen
Bij bonussparen ontvang je ten eerste basisrente, maar ook nog een bonus over het spaarsaldo als dat een bepaalde tijd op je rekening staat. Het moment waarop je de bonus krijgt, hangt af van de spaarbank en de rekening. Bij sommige spaarbanken kun je uit een flink aantal bonusspaarrekeningen kiezen. Over het algemeen geldt: hoe langer het bedrag op de rekening moet staan om de bonus te ontvangen, hoe hoger de rente wordt. Dit kan dus erg hoog oplopen en voordelig zijn.

Banksparen
Banksparen bestaat sinds 1 januari 2008. Banksparen is een vrij goedkope manier van sparen met aardig wat belastingvoordeel. Je kunt banksparen vergelijken met de spaar- en lijfrenteverzekering die sommige verzekeraars aanbieden. Je kunt dus ook profiteren van een flink fiscaal voordeel. Wel zijn de kosten van banken vaak een stuk lager dan de kosten van een verzekeraar en daardoor dus een stuk voordeliger.

Spaarvormen vergelijken
De drie spaarvormen in dit artikel zijn niet de enige vormen van sparen. Er zijn er nog veel meer. Zoek daarom op internet en in brochures naar meer informatie, als je nog geen juiste spaarvorm gevonden hebt. Vraag ook altijd naar de voorwaarden, want je hebt kunnen lezen dat banken vaak strikte voorwaarden aan sparen stellen. Banken investeren aan de hand van jouw spaargeld in projecten en beleggingen. Het is ook goed om daarvan af te weten. Dan weet je in ieder geval wat er met jouw geld gebeurt als je er even niet bij kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten